Martiri Romani din Transilvania  
»HomeHome
»Martiriul Bisericii Ortodoxe Române din ArdealMartiriul Bisericii Ortodoxe Române din Ardeal
»Masacre din 1917-1919Masacre din 1917-1919
»Teroarea horthystăTeroarea horthystă
»Decembrie 1989Decembrie 1989
»Târgu Mureş 1990Târgu Mureş 1990
»CriminaliCriminali
»Filme, documenteFilme, documente
»FotografiiFotografii


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din TransilvaniaMartiri Romani din Transilvania

"Natia ungară este cea mai splendidă realizare a rasei dominante mongole, care nu cunoaste decât victoria. In noi fierbe sângele lui Attila, al lui Arpad si al lui Ghinghis-Han"..
"Nincs kegyelem" (Fără îndurare) de Ducso Csaba, Budapesta, 1939


 
atrocitatile ungurilor

Tăranul român Onet Petre din satul Ianculesti (jud. Satu Mare), schingiuit de trupele de ocupatie maghiare în noaptea de 11 Octombrie 1940 si decedat la 31 Octombrie în spitalul central din Arad
 
20 MARTIE 1990 - LA TARGU-MURES. PRIMA LOVITURA VIOLENTA ORGANIZATA A EXTREMISTILOR U.D.M.R. dupa 1989
SCOPUL: Reconstituirea Regiunii Autonome Maghiare si crearea conditiilor favorabile alipirii Transilvaniei la Ungaria Mare - visul si speranta iredentistilor unguri si maghiari, dintotdeauna.

LOCUL: Municipiul Targu-Mures - Centrul politic si cultural al iredentismului maghiar si capitala suferintelor romanilor, din toate timpurile.

DATA: 20 martie 1990, ziua in care, in anul 1849, "revolutionarii"unguri, inarmati si incarcati de ura si trufie, au incheiat "curatirea Ardealului de valahii razvratiti" si puteau continua asuprirea.

PARTICIPANTI PRECONIZATI:

- 10-15.000 de unguri "excursionisti" pregatiti sa participe la marea sarbatoare a Ungariei Mari, in orasele Transilvaniei Romanesti;

- 3-5.000 de maghiari "excursionisti" din alte tari;

- Coloana a V-a din Romania, peste 350.000, in frunte cu Tökes Lászlo;

- cozile de topor - compromisii si fricosii, cateva sute, poate mii.

Forte suficiente pentru a crea invrajbirea si a prelua puterea locala si chiar de a mentine, pana le sosirea "pacificatorilor", de regula straini.

CONDUCATORI:

- Comandant suprem - Király Karoly, vicepresedinte al C.P.U.N. Bucuresti;

- Comisar politic - Sütö András, presedintele UDMR Mures;

- Justitiar - Kincses Elöd, vicepresedinte al C.P.U.N. Mures;

- Numerosi comandanti si sefi de formatii si echipe, selectionati si pregatiti in serii, in Ungaria si la Targu-Mures, cat si in alte localitati din Transilvania.

ETAPE DE PREGATIRE SI DESFASURARE

A EVENIMENTELOR:

ETAPA I _ Ianuarie _ februarie 1990

Scop: - mentinerea starii de tensiune si exploatarea nemultumirilor;

- selectionarea conducatorilor si pregatirea acestora;

- alegerea obiectivelor si metodelor de aparare sau ocupare a acestora;

- pregatirea si stocarea materialelor necesare actiunilor. ETAPA a II-a _ Martie 1990

Scop:

- incitari la separatism pe criterii etnice, "greve" si provocari;

- ponegrirea armatei si introducerea in conducere a maghiarilor "activi";

- sfidarea limbii romane si impunerea inscrisurilor maghiare;

- manifestari de strada masive si DECLARAREA AUTONOMIEI PROVINCIEI;

- cererea sprijinului politic si militar pentru consolidarea enclavei si unirea acesteia cu Ungaria, sau independenta ARDEALULUI. Sa ne reamintim formula recenta de adresare a premierului Guvernului Romaniei, dl Markó Béla: "Draga Ardeal, Draga Ungarie!" (1.01.2007).

Acest plan diabolic rezultat si din DECLARATIA Asociatiei Maghiarilor din America, din 6.01.1990, si transmisa prin toate posturile de radio din Ungaria, a fost destramat la 19 martie 1990 si a esuat lamentabil in 20-21 martie 1990, fara nici un foc de arma. Actiunea violenta din 20 martie 1990, de la Targu-Mures, a fost ultima zvacnire violenta si primitiva a extremistilor udemeristi, organizata si condusa de amatori, unii salvati in 19 martie de furia romanilor. Actiunea din 19 martie le-au rasturnat toate planurile si variantele lor marsave, pregatite din timp, dar stiute si de noi. Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca, in 15, 16 si 17 martie, fortele de ordine ar fi intervenit in forta (motive si mijloace au fost suficiente). Noi am aplicat, prevenirea, convingerea si rabdarea inclusiv in 19 martie, cand a fost un sigur ranit grav, doar din vina lui, pentru a deveni erou cu un ochi de mult stins (1978). Aceste actiuni violente trebuie tratate separat, si nu cum s-a incercat in pseudoraportul N.S. Dumitru, cand 19 si 20-21 martie se trateaza global, tocmai pentru a ascunde adevarul despre 20 martie 1990. Detalii, in cartea TARGU-MURES, CUMPANA LUI MARTIE, volumul 1 -VAL SI URA, volumul 2 - DILEMA SI MANEVRA si volumul 5 - ADEVAR SI MINCIUNA, cuprinzand 580 de pagini, si in numeroase publicatii aparute atunci si dupa aceste evenimente tragice de tip iredentisto-terorist.

IOAN JUDEA
 
Cioclul dosarelor
Ziarul de Mures, 22 august 2005
Liviu Moica, procuror inspector la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, a dosit timp de 15 ani dosarul asasinării lui Simion Frandeş, omorât în martie 1990. Deşi dosarul i-a fost solicitat în repetate rânduri, începând din 2002, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a dat acelaşi răspuns: dosarul nu este la noi.
  »» continuare
 
Martie însângerat
George Roncea
Aniversarea de către unguri a anului revoluţionar 1848 este pentru românii din Transilvania o ofensă sinistră, ce aduce aminte de uciderea a peste 40.000 de români care nu înţelegeau să intre în "raiul maghiar". Preoţi sugrumaţi, 300 de sate arse, mii de români tăiaţi, împuşcaţi, spânzuraţi, căzuţi în lupte.

Martie 1990 a însemnat pentru România un moment critic, în care s-a pus în operă de către Budapesta un plan care urmărea internaţionalizarea chestiunii maghiare din România şi obţinerea secesiunii sau autonomiei unor judeţe în care se aflau şi maghiari - operaţiune care ar fi dus de facto la refacerea Regiunii Autonome Maghiare din perioada stalinistă.
  »» continuare
 
Crimele ungurilor in martie 1990
În 20 martie 1990, în Târgu Mureş au ajuns din Hodac şi Ibăneşti trei autobuze. Într-unul dintre ele, condus de Venuţ Gliga, se afla şi Simion Frandeş, un hodăcean de 57 de ani, care a plecat de lângă soţie, chemat de dangătele clopotului de la biserica din sat, care rosteau metalic că le sunt copiii în pericol la Târgu Mureş.   »» continuare
 
MIHAI UNGHEANU ne spune de ce a tinut mortis presedintele UNGARIEI sa vina nedorit in ROMANIA:ca sa aniverseze 20 de ani de la operatiunea TARGU MURES
"Revolutia", UDMR-ul si complicitatile post-decembriste
REALITATEA.NET - Preşedintele Ungariei către maghiarii din România: Nicio autoritate din lume nu poate interzice o sărbătoare naţională
  »» continuare
 
MIHAI UNGHEANU: Cum a lucrat Ungaria pentru a ucide Romania.
Complicitati sub paravanul "Revolutiei"
Argument
Lumea este in continua schimbare. De la jocul de echilibru a doua superputeri politice si militare s-a ajuns la o singura superputere mondiala. Evenimentele din Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu par a indica necesitatea ca lumea sa se intoarca la un sistem bipolar de putere, pentru a-si gasi echilibrul.
  »» continuare
 
CONFLICTUL de la Targu Mures dupa 19 ani. Raportul Manzatu
In urma cu 20 de ani avea loc in Romania prima mare confruntare etnica dupa operatiunile sangeroase intreprinse de trupele horthiste impotriva romanilor in perioada ocupatiei maghiare a Ardealului. Pe 20 martie 1990, la doar cateva zile dupa sarbatorirea zilei maghiarilor, 15 martie, cand numerosi turisti unguri trecusera granita pentru acest moment aniversar, orasul Targu Mures a erupt ca un vulcan, generand un conflict soldat cu sute de victime si cativa morti, de ambele parti.   »» continuare
 
SE INTAMPLA ACUM: Capul UDMR Marko Bela il premiaza pe unul dintre agresorii lui Mihaila Cofariu, din martie 1990.
ADEVARUL despre lovitura maghiara
UDMR: Comemorarea victimelor evenimentelor din martie 1990 de la Târgu Mureş
"UDMR comemorează şi în acest an victimele evenimentelor din 19-20 martie de la Târgu Mureş: preşedintele Uniunii, Béla Markó, preşedintele executiv, Hunor Kelemen, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Mureş, Árpád Szabó, şi directorul Cabinetului Preşedintelui UDMR, László Szepessy, se vor întâlni, vineri, 20 martie, cu rudele celor decedaţi - Istvén Gémes, Antal Csipor şi Zoltán Kiss - , precum şi cu Pál Cseresznyés, Ferenc Szabadi, respectiv Ilona Juhász, condamnaţi la ani lungi de închisoare şi maltrataţi după evenimentele din martie 1990.
  »» continuare
 
Corespondentul TVR Dorin Suciu, despre Revoluţie şi incidentele din martie 1990 de la Tg. Mureş
Corespondentul TVR Dorin Suciu, despre Revoluţie şi incidentele din martie 1990 de la Tg. Mureş
21 decembrie 1989. Ora 18. Sunt la Tg. Mureş, în faţa Comitetului Judeţean de Partid cel puţin 10.000 de oameni. Se scandează "Jos dictatorul!", "Libertate!", "Pentru copii!", "Suntem fraţi…". Ora 20. Se trage cu trasoare! Mulţimea fuge, apoi se regrupează. Se scandează în continuare. Cel mai impresionant răsună "Pentru copii!"… E cutremu-rător. Nu credeam că apuc clipa asta…
  »» continuare
 
Jurnalul corespondentului TVR Dorin Suciu din decembrie 1989 pana in martie 1990
21 decembrie 1989
Ora 18. (…) Acum sînt în faţa Comitetului Judeţean de Partid cel puţin 10.000 de persoane. Se scandează ! "Jos dictatorul!", "Libertate!", "Pentru copii!", "Sîntem fraţi"…
  »» continuare
 
atrocitatile ungurilor

Ruinele bisericii românesti din comuna Căpeni, judetul Trei Scaune, zidită în 1876, una dintre primele biserici românesti dărâmate de ocupantii unguri (Octombrie 1940)
 
Martiri Romani din Transilvania

»Martiriul BisericiiMartiriul Bisericii
»Parohia Aita MareParohia Aita Mare


Martiri Romani din Transilvania

»Diktatul de la VienaDiktatul de la Viena
»Aparatul represiv horthystAparatul represiv horthyst
»Atrocităţi maghiareAtrocităţi maghiare
»Aita SeacăAita Seacă
»Câmpia TurziiCâmpia Turzii
»CiumirnaCiumirna
»CucerdeaCucerdea
»HâdaHâda
»HalmăjdHalmăjd
»HodoşHodoş
»HuedinHuedin
»IanculeştiiIanculeştii
»IpIp
»LăscudLăscud
»LuduşLuduş
»MoiseiMoisei
»Mureşenii de CâmpieMureşenii de Câmpie
»Prundu BârgăuluiPrundu Bârgăului
»SărmaşuSărmaşu
»TrăzneaTrăznea
»ZalăuZalău


Martiri Romani din Transilvania

»ZalăuCrime maghiare in Nordul Ardealului
»ZalăuPresa maghiara anti-Romania
»ZalăuFilme
»ZalăuDocumente, carti
»ZalăuImnul EroilorHome |  Filme |  Fotografii |  contact@martiriromani.com
GID-România  | CivicNet-Piata Universitatii  | CivicMedia  | Victor Roncea  | Dan Tanasa  | Condeiul Ardelean
Muzee din Maramures  | Muzeul National al Refugiatilor  | Parohia Aita Mare  | Forumul Civic al Românilor din Harghita si Covasna
Sindicatul C.T.F. Brasov 2007