Martiri Romani din Transilvania  
»HomeHome
»Martiriul Bisericii Ortodoxe Române din ArdealMartiriul Bisericii Ortodoxe Române din Ardeal
»Masacre din 1917-1919Masacre din 1917-1919
»Teroarea horthystăTeroarea horthystă
»Decembrie 1989Decembrie 1989
»Târgu Mureş 1990Târgu Mureş 1990
»CriminaliCriminali
»Filme, documenteFilme, documente
»FotografiiFotografii


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


 Martiri Romani din Transilvania back 

Reabilitarea si cultul unui criminal de razboiGeorge DAMIAN, Ziua, 12 septembrie 2006
Dupa articolul "Criminalul de razboi Wass Albert aproape de achiare", avocatul Kincses Elod, care incearca sa obtina reabilitarea contelui Wass Albert, condamnat la moarte ca criminal de razboi, ne-a informat printr-un e-mail ca in solicitarea sa nu a sustinut faptul ca la data comiterii crimelor contele maghiar avea varsta de 14 ani.


"Scriitorul Wass Albert astfel cum am aratat intotdeauna, a avut varsta de 14 ani la data reformei agrare. Am invocat acest aspect deoarece potrivit considerentelor sentintei de condamnare intre el si taranii romani din Sucutard, unde armata maghiara a omorat, la data de 23 septembrie 1940, doi romani si doua evreice maghiare, ar fi existat relatii de dusmanie datorita exproprierii mosiei".

Elod Kincses sustine ca vinovat pentru incitarea la crima ar fi tatal lui Wass Albert, respect Wass Andrei: "Cel expropriat, care intr-adevar a fost in relatii tensionate cu taranii din Sucutard a fost tatal scriitorului, contele Wass Endre (Andrei), care deasemeni a fost condamnat la moarte in contumacie pentru instigarea armatei maghiare la omor".

Crimele lui Wass Albert
Tribunalul din Cluj l-a condamnat la moarte in lipsa pe Wass Albert deoarece acesta a instigat la uciderea mai multor romani si evrei la data de 23 septembrie 1940. Actele pastrate la Cluj dovedesc ca Wass Albert a avut mai multe procese cu taranii romani din zona fiind acuzat de molestare. Relatiile tensionate dintre Wass Albert si tarani si-au gasit rezolvarea dupa Diktatul de la Viena, contele incitand noile autoritati sa-i ucida pe cei care i s-au opus in trecut.

De altfel intr-un raport al Jandarmeriei maghiare se arata ca dusmania dintre Wass Albert si cele doua evreice care au fost asasinate in 1940 provine din faptul ca acestea l-au denuntat pe conte ca gazduia intalnirii secrete ale iredentistilor maghiari.

"Cuvantarile rostite la consfatuire, cu precautiile necesare, utile cauzei maghiare, in urma dispozitiilor date de Marzsinyan Peter, au fost ascultate de fiica acestuia, Marzsinyˇn Mˇria, precum si de Mihˇly Eszter si Mihˇly Rozalia fosti locuitori in Sucutard, care s-au apropiat pe furis printre boschetele si damburile parcului apoi au facut denuntari la postul roman de jandarmerie din Taga" - se arata in raportul Jandarmeriei maghiare. Mihaly Rozalia a fost impuscata pe 23 septembrie 1940 sub pretextul "fuga de sub escorta".

Wass Albert a emigrat in Statele Unite, unde s-a sinucis in 1998, in varsta de 90 de ani, dupa ce in 1996 Budapesta i-a refuzat acordarea cetateniei ungare. In Romania editura Mentor, condusa de presedintele UDMR Marko Bela organizeaza periodic actiuni de rememorare a lui Wass Albert. In ciuda faptului ca legislatia romaneasca interzice cultul criminalilor de razboi, in biserica catolica din Reghin si in cea reformata din Lunca Muresului exista doua busturi ale lui Wass Albert. Legea a fost aplicata in cazul lui Ion Antonescu, al carui bust a fost scos din curtea bisericii Delea Noua din Bucuresti. Martiri Romani din Transilvania back 
Martiri Romani din Transilvania

»Martiriul BisericiiMartiriul Bisericii
»Parohia Aita MareParohia Aita Mare


Martiri Romani din Transilvania

»Diktatul de la VienaDiktatul de la Viena
»Aparatul represiv horthystAparatul represiv horthyst
»Atrocităţi maghiareAtrocităţi maghiare
»Aita SeacăAita Seacă
»Câmpia TurziiCâmpia Turzii
»CiumirnaCiumirna
»CucerdeaCucerdea
»HâdaHâda
»HalmăjdHalmăjd
»HodoşHodoş
»HuedinHuedin
»IanculeştiiIanculeştii
»IpIp
»LăscudLăscud
»LuduşLuduş
»MoiseiMoisei
»Mureşenii de CâmpieMureşenii de Câmpie
»Prundu BârgăuluiPrundu Bârgăului
»SărmaşuSărmaşu
»TrăzneaTrăznea
»ZalăuZalău


Martiri Romani din Transilvania

»ZalăuCrime maghiare in Nordul Ardealului
»ZalăuPresa maghiara anti-Romania
»ZalăuFilme
»ZalăuDocumente, carti
»ZalăuImnul EroilorHome |  Filme |  Fotografii |  contact@martiriromani.com
GID-Romānia  | CivicNet-Piata Universitatii  | CivicMedia  | Victor Roncea  | Dan Tanasa  | Condeiul Ardelean
Muzee din Maramures  | Muzeul National al Refugiatilor  | Parohia Aita Mare  | Forumul Civic al Romānilor din Harghita si Covasna
Sindicatul C.T.F. Brasov 2007