Martiri Romani din Transilvania  
»HomeHome
»Martiriul Bisericii Ortodoxe Române din ArdealMartiriul Bisericii Ortodoxe Române din Ardeal
»Masacre din 1917-1919Masacre din 1917-1919
»Teroarea horthystăTeroarea horthystă
»Decembrie 1989Decembrie 1989
»Târgu Mureş 1990Târgu Mureş 1990
»CriminaliCriminali
»Filme, documenteFilme, documente
»FotografiiFotografii


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


 Martiri Romani din Transilvania back 

Crimele ungurilor in martie 1990
Curentul


În 20 martie 1990, în Târgu Mureş au ajuns din Hodac şi Ibăneşti trei autobuze. Într-unul dintre ele, condus de Venuţ Gliga, se afla şi Simion Frandeş, un hodăcean de 57 de ani, care a plecat de lângă soţie, chemat de dangătele clopotului de la biserica din sat, care rosteau metalic că le sunt copiii în pericol la Târgu Mureş.Autobuzul a ajuns după amiază, iar Frandeş s-a contopit în mulţimea de români, aflată în faţa Palatului Administrativ şi care era despărţită de tabăra maghiară printr-un cordon de poliţişti. Atunci când lanţul uman a fost rupt, hodăcenii speriaţi au ţâşnit spre Panov unde erau parcate autobuzele.

Maghiarii i-au urmărit şi le-au incendiat autobuzele, dar mulţi au reuşit să scape. Simion Frandeş însă nu. A sărit din autobuz, a fost bătut crunt, transportat apoi la spital pentru că prezenta multiple fracturi şi contuzii. După câteva zile în care a zăcut inconştient în Spitalul Judeţean, a fost mutat la Bucureşti unde a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, dar viaţa nu i-a mai fi putut salvată.

Simion Frandeş a murit în 29 martie pe tărâmuri străine (aşa cum se poate constata şi din certificatul de deces, eliberat de Primăria Sectorului I Bucureşti), fiind vegheat de una din fiicele sale, Floarea Niculici, şi de ginerele său.


Dosarul de urmărire penală pentru tentativă de omor a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş în 21 martie şi i-a fost repartizat procurorului Liviu Moica. Procurorul insa şi-a bătut joc de caz, distrugând orice şansă ca familia lui Simion Frandeş să descopere adevărul.

Între 21 martie şi 5 septembrie 1990, procurorul Moica nu a întocmit nici un act de urmărire penală, singurele înscrisuri la dosar fiind 8-9 declaraţii de la hodăceni (martori şi părţi vătămate), iar despre cercetare la faţa locului nu s-a pus problema. În 12 septembrie 1990, în dosarul Simion Frandeş este consemnat ultimul înscris din dosar care are legătură directă cu ceea ce i s-a întâmplat hodăceanului. Dosarul 5131/P/1990, înregistrat la Procuratura Bucureşti (cum se numea atunci Parchetul General), tocmai era făcut dispărut, înmormântat în biroul lui Liviu Moica. După 15 ani de linişte, dosarul a reapărut în aprilie 2005, când fapta era prescrisă.

Şi autorii neidentificaţi. Din ce motiv "neindentificati", desi i-a vazut toata lumea? Deoarece vorbeau limba maghiara si pentru "pacea sociala" maghiarii care au ucis romani trebuiau feriti de rigorile legii...sa tot traiesti in Romania

Scris de Simion


 Martiri Romani din Transilvania back 
Martiri Romani din Transilvania

»Martiriul BisericiiMartiriul Bisericii
»Parohia Aita MareParohia Aita Mare


Martiri Romani din Transilvania

»Diktatul de la VienaDiktatul de la Viena
»Aparatul represiv horthystAparatul represiv horthyst
»Atrocităţi maghiareAtrocităţi maghiare
»Aita SeacăAita Seacă
»Câmpia TurziiCâmpia Turzii
»CiumirnaCiumirna
»CucerdeaCucerdea
»HâdaHâda
»HalmăjdHalmăjd
»HodoşHodoş
»HuedinHuedin
»IanculeştiiIanculeştii
»IpIp
»LăscudLăscud
»LuduşLuduş
»MoiseiMoisei
»Mureşenii de CâmpieMureşenii de Câmpie
»Prundu BârgăuluiPrundu Bârgăului
»SărmaşuSărmaşu
»TrăzneaTrăznea
»ZalăuZalău


Martiri Romani din Transilvania

»ZalăuCrime maghiare in Nordul Ardealului
»ZalăuPresa maghiara anti-Romania
»ZalăuFilme
»ZalăuDocumente, carti
»ZalăuImnul EroilorHome |  Filme |  Fotografii |  contact@martiriromani.com
GID-Romānia  | CivicNet-Piata Universitatii  | CivicMedia  | Victor Roncea  | Dan Tanasa  | Condeiul Ardelean
Muzee din Maramures  | Muzeul National al Refugiatilor  | Parohia Aita Mare  | Forumul Civic al Romānilor din Harghita si Covasna
Sindicatul C.T.F. Brasov 2007