Martiri Romani din Transilvania  
»HomeHome
»Martiriul Bisericii Ortodoxe Române din ArdealMartiriul Bisericii Ortodoxe Române din Ardeal
»Masacre din 1917-1919Masacre din 1917-1919
»Teroarea horthystăTeroarea horthystă
»Decembrie 1989Decembrie 1989
»Târgu Mureş 1990Târgu Mureş 1990
»CriminaliCriminali
»Filme, documenteFilme, documente
»FotografiiFotografii


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


 Martiri Romani din Transilvania back 

MASACRUL DE LA SARMASU: 60 DE ANI!- Istoric - nr. 174 / 3 Septembrie, 2004
Localitatea Sarmasu este atestata documentar in anul 1329. In luna octombrie 1848, au fost spanzurati din Sarmasu, de catre armatele kossuthiste si Garzile Nationale Maghiare: Alexandru Batraneanu, prefectul Campiei Transilvaniei; Vasile Simonis, viceprefect, jurist; Macovei Sasu, taran iobag; Maxim Tintesan, tamplar; Stefan Grebla, iobag; Condrade Chezito, iobag; Dumitru Fiscutean, iobag; Luca Popa, cioban; Beneamin Banu, iobag; Simion Valea, taran iobag, si alte 5 victime ramase necunoscute din satele vecine Balda, Visinel si Sarmasel.

Orasul Sarmasu, in perioada 5 septembrie _ 10 octombrie 1944 (timp de 35 de zile) s-a aflat sub ocupatia invaziei ungare horthyste. In aceste zile si nopti, jandarmii unguri cu pene de cocos si Garzile Nationale Maghiare, sub conducerea capitanului de jandarmi Lancz Laszlo, au impuscat sau au dus pe drumul fara de intoarcere peste 126 de evrei si 39 de romani din zona, militari luati prizonieri de razboi din luptele crancene de la Oarba de Mures _ Ludus _ Chetani. Evreii impuscati de jandarmii horthysti in zona Plasei Sarmasu sunt mentionati de Matatias Carp in volumul _ SARMASU, UNA DIN CELE MAI ORIBILE CRIME FASCISTE (Editura Atelierele grafice SOCEC, SAR, Bucuresti, 1945) si Vasile T. Suciu in vol. DE UNDE ATATA URA?, aflat sub tipar, motiv pentru care nu-i mai amintim in documentarul de fata. Vom aminti numai martirii romani, pentru care nu s-au facut cercetari si investigatii de catre autoritati.

Iata cine sunt martirii si eroii romani identificati de noi, in zona Plasei Sarmasu; dr. Banu Vasile (n. 1918, com. Mociu/Cluj, primpretorul Plasei Sarmasu, impuscat la marginea localitatii); plut. maj. Teodor Jucan (n. 1882 Buza/Cluj, fost sef al postului de jandarmi din Sarmasu/Mures, impuscat la coltul padurii comunei Camarasu/Cluj); Iuliu Moldovan (n. 1916, com. Catina/Cluj, contabilul Plasei Sarmasu/Mures); Ioan Moldovan (n. 1906, primarul com. Gabud/Alba); Alexandru Fizesean (n. 1896, com. Catina/Cluj, impuscat la coltul padurii Camarasu/Cluj; in urma lui au ramas 5 copii orfani); Vasile Micu (de 71 ani, preot, com. Sarmasu/Mures, participant la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia); Petru Cadar (61 de ani, taran roman din Sarmasu/Mures); Letitia Rusu (17 ani, impuscata la fantana in Catina/Cluj); Solomon Istoc (de 18 ani, din Grebenisu de Campie/Mures); serg. Iulian Predescu (seful Pichetului de graniceri Marasesti/Band); Zachei Seulean (71 de ani, taran din Grebenisu de Campie/Mures); sold. Barbu Radu (de 22 de ani, granicer, nascut in comuna Petresti/Dambovita, impuscat la pichetul Visuia); Ioan Gorea (n. 1925, in Visuia); Maria Gorea (mama, satul Visuia/Bistrita-Nasaud); Sofia Harsan (n. 1874, mama, satul Visuia/Bistrita-Nasaud); Eugen Harsan (n. 1925, fiul, satul Visuia/Bistrita-Nasaud); Ioan Loga (de 70 de ani, din Geaca/Cluj); Ioan Miron (71 de ani, din Geaca/Cluj); Ilonka Takacs (27 de ani, din Geaca, unguroaica, casatorita cu roman, in urma ei au ramas 5 copii orfani); Maria Rusu (de 2 ani, mama unguroaica); Ioan Teglas (20 de ani), Vasile Suciu (de 52 de ani); Ilisie Suciu (42 de ani); Cioba Viorel (de 3 ani); Maria Catinean (49 de ani); Tanasie Baciu (23 de ani, soldat din Regimentul 83 _ infanterie Turda, sosit acasa in acea zi in permisie); Ioan Lucaciu (40 de ani); Miron Filip (67 de ani), toti din Geaca/Cluj; Mihaly Estera (19 ani, evreica); Mihaly Rozalia (evreica, de 17 ani); Iosif Moldovan (taran); Ioan Cat (taran), toti din Sucutard/Cluj; sold. Ioan Gainusa, (de 22 de ani, n. Magureni/Prahova); sold. Gheorghe Pana (22 de ani, granicer, impuscat la Sarmasel/Mures); sold. Nicolae C. Nicolae (22 de ani, n. Hotcarau/Prahova, impuscat la Pogaceaua); sold. Florian Popa (granicer, de 22 de ani, n. Corbesti/Bihor, impuscat la Pogaceaua); sold. Gheorghe Ciulei (23 de ani, n. Ramnicu Valcea/Valcea, impuscat la Iclandu Mare/Mures); Ioan Craifalean (n. 1888, fost primar, impuscat in Iclanzel/Mures); Vasile Padurean (de 54 de ani, taran din Valea Larga/Mures); sold. Alexandru Bexa (granicer, n. Cacuciu/Mures), sold. Gheorghe Florea (din Reg. 7 _ graniceri Alba Iulia, ucis in Valea Larga/Mures) si altii.

Din documentele de arhiva studiate si din declaratiile martorilor date la Tribunalul Poporului din Cluj, rezulta ca crimele si masacrele au fost comise din initiativa proprie pe plan local, fara sa fi avut ordin sau directiva oficiala superioara. Dovada este, in acest sens, faptul ca atunci cand banda capitanului Lancz Laszlo, comandantul jandarmeriei din Plasa Sarmasu/Mures, se pregatea sa repete masacrul din noaptea de 16/17 septembrie 1944, avand "pregatiti" alti 45 de evrei si romani arestati din ascunzatoarele lor, la interventia umanitara a locot. colonelului ungur Ujhazi, masacrul nu a mai avut loc, eliberandu-i din Lagarul de la casa picherului Ioan Pop din Sarmasu/Mures, redandu-le viata si libertatea.

In memoria celor 126 de evrei masacrati de jandarmii unguri, s-a amenajat un cimitir si s-a ridicat un monument, s-au facut cercetari. Pentru romanii impuscati sau disparuti de pe fata pamantului nu s-a facut nimic pana in prezent!

Colonel (r) prof. VASILE T. SUCIU,

presedintele Asociatiei Nationale "CULTUL EROILOR" judetul Mures

cuvantul-liber.ro Martiri Romani din Transilvania back 
Martiri Romani din Transilvania

»Martiriul BisericiiMartiriul Bisericii
»Parohia Aita MareParohia Aita Mare


Martiri Romani din Transilvania

»Diktatul de la VienaDiktatul de la Viena
»Aparatul represiv horthystAparatul represiv horthyst
»Atrocităţi maghiareAtrocităţi maghiare
»Aita SeacăAita Seacă
»Câmpia TurziiCâmpia Turzii
»CiumirnaCiumirna
»CucerdeaCucerdea
»HâdaHâda
»HalmăjdHalmăjd
»HodoşHodoş
»HuedinHuedin
»IanculeştiiIanculeştii
»IpIp
»LăscudLăscud
»LuduşLuduş
»MoiseiMoisei
»Mureşenii de CâmpieMureşenii de Câmpie
»Prundu BârgăuluiPrundu Bârgăului
»SărmaşuSărmaşu
»TrăzneaTrăznea
»ZalăuZalău


Martiri Romani din Transilvania

»ZalăuCrime maghiare in Nordul Ardealului
»ZalăuPresa maghiara anti-Romania
»ZalăuFilme
»ZalăuDocumente, carti
»ZalăuImnul EroilorHome |  Filme |  Fotografii |  contact@martiriromani.com
GID-Romānia  | CivicNet-Piata Universitatii  | CivicMedia  | Victor Roncea  | Dan Tanasa  | Condeiul Ardelean
Muzee din Maramures  | Muzeul National al Refugiatilor  | Parohia Aita Mare  | Forumul Civic al Romānilor din Harghita si Covasna
Sindicatul C.T.F. Brasov 2007