Martiri Romani din Transilvania  
»HomeHome
»Martiriul Bisericii Ortodoxe Române din ArdealMartiriul Bisericii Ortodoxe Române din Ardeal
»Masacre din 1917-1919Masacre din 1917-1919
»Teroarea horthystăTeroarea horthystă
»Decembrie 1989Decembrie 1989
»Târgu Mureş 1990Târgu Mureş 1990
»CriminaliCriminali
»Filme, documenteFilme, documente
»FotografiiFotografii


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


Martiri Romani din Transilvania


 Martiri Romani din Transilvania back 

Comemorarea masacrului de la MoiseiAducere aminte: 61 de ani de la masacrul de la Moisei (14 octombrie 1944)
La infaptuirea Marii Uniri, la 1 Decembrie 1918, comuna Moisei (Maramures) avea 3.482 de locuitori, din care romani 2.551, ceilalti fiind unguri si evrei, dupa cum mentioneaza documentele. In perioada interbelica, locuitorii comunei au trait in pace si buna intelegere, dar in urma anularii Tratatului de Pace de la Trianon, si a semnarii Diktatului de la Viena, impus tarii noastre de Hitler, Mussolini si Horthy, Romaniei i-au fost rapite 11 judete. Consecintele s-au dovedit dramatice pentru romanii, evreii si slovacii care au fost persecutati, terorizati si ucisi din motive etnice. In total, autoritatile maghiaro-horthyste din nord-vestul Transilvaniei au exterminat, intre 1940-1944, dupa cum dovedesc documentele, peste 157.000 de evrei, romani, slovaci, tigani, chiar maghiari cinstiti si onesti.


La 14 octombrie 1944, in doua case din lemn situate la iesirea din Moisei spre Borsa - azi case-muzeu - jandarmii horthysti au asasinat 39 de romani si 3 evrei din detasamentele de munca fortata din Muntii Copilasi. In amintirea lor a fost ridicat un Ansamblu memorial (foto), sculptat de Vida Geza. Ansamblul cuprinde 12 figuri de piatra, din care 2 au chipuri omenesti iar celelalte, masti traditionale maramuresene.

Cu ocazia implinirii a 61 de ani de la masacrul de la Moisei, Asociatia pentru Cultura si Educatie Sfantul Daniil Sihastrul si Asociatia Altermedia va invita sa cititi varianta electronica a uneia din cartile scrise pe tema abuzurilor savarsite de autoritatile de ocupatie in Ardealul de nord, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Mihai Fătu, Mircea Muşat (coord.), Teroarea horthysto-fascistă în nord-vestul României (septembrie 1940-octombrie 1944), Bucureşti, Editura Politică, 1985
Format .pdf. Pentru descarcare…(clic dreapta - save target as…)

"(…) Principalul mijloc prin care regimul horthyst a încercat să extermine şi să elimine populaţia românească din această parte a României, intrată sub ocupaţia Ungariei horthyste, l-a constituit efortul de a schimba artificial raportul demografic în favoarea populaţiei maghiare, de a justifica eventuala permanentizare a acestui regim. Strategia regimului de ocupaţie horthystă faţă de populaţia românească din nord-vestul Transilvaniei a fost sintetizată de baronul Aczel Ede, şeful Circumscripţiei regionale a X-a Cluj a organizaţiei paramilitare horthyste a tiraliorilor care, într-o cuvîntare rostită la Şimleul Silvaniei afirma: ‘Pe aceşti valahi opincari trebuie să-i extirpăm, să-i ucidem ca pe duşmanii noştri <…> Preoţii predică iubirea poporului, dar aceasta este numai o momeală fiindcă Dumnezeu nu ajută decît forţa brută şi această forţă brută noi cu toţii trebuie s-o întrebuinţăm pentru a ucide şi extermina pe aceşti valahi. Religia, prin cele zece porunci ale ei spune: nu ucide, nu fura, nu dori femeia altuia pentru că acestea sînt păcate. Aceasta este păcat? Nu este păcat! Păcat va fi ca adevărat dacă nu vom extermina această bandă (…) de valahi opincari (…) . Vom organiza şi o noapte a Sfîntului Bartolomeu (…) şi vom ucide şi copiii în pîntecele mamelor lor’. (…) "

(Preluat din Altermedia)


 Martiri Romani din Transilvania back 
Martiri Romani din Transilvania

»Martiriul BisericiiMartiriul Bisericii
»Parohia Aita MareParohia Aita Mare


Martiri Romani din Transilvania

»Diktatul de la VienaDiktatul de la Viena
»Aparatul represiv horthystAparatul represiv horthyst
»Atrocităţi maghiareAtrocităţi maghiare
»Aita SeacăAita Seacă
»Câmpia TurziiCâmpia Turzii
»CiumirnaCiumirna
»CucerdeaCucerdea
»HâdaHâda
»HalmăjdHalmăjd
»HodoşHodoş
»HuedinHuedin
»IanculeştiiIanculeştii
»IpIp
»LăscudLăscud
»LuduşLuduş
»MoiseiMoisei
»Mureşenii de CâmpieMureşenii de Câmpie
»Prundu BârgăuluiPrundu Bârgăului
»SărmaşuSărmaşu
»TrăzneaTrăznea
»ZalăuZalău


Martiri Romani din Transilvania

»ZalăuCrime maghiare in Nordul Ardealului
»ZalăuPresa maghiara anti-Romania
»ZalăuFilme
»ZalăuDocumente, carti
»ZalăuImnul EroilorHome |  Filme |  Fotografii |  contact@martiriromani.com
GID-Romānia  | CivicNet-Piata Universitatii  | CivicMedia  | Victor Roncea  | Dan Tanasa  | Condeiul Ardelean
Muzee din Maramures  | Muzeul National al Refugiatilor  | Parohia Aita Mare  | Forumul Civic al Romānilor din Harghita si Covasna
Sindicatul C.T.F. Brasov 2007